Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСереда, 18-07-2018, 09:59

Дошкільний навчальний заклад загального розвитку „Струмочок”

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 26
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Лікар інформує

ВІТАМІНИ?  ОБОВ’ЯЗКОВО!

Стратегія харчування.

Для розвитку дитячого організму, його життєдіяльності необхідна достатня кількість білків, жирів, вуглеводів. Це – основні харчові речовини, але існують й інші, незамінні, які надходять до організму з їжею, але в дуже малих кількостях.

Мова йде про вітаміни, мінеральні елементи, деякі полі-ненасичені жирні кислоти, амінокислоти. Вони забезпечують засвоєння їжі, використання живильних речовин для росту і розвитку організму. На сьогодні відомо близько 20 з’єднань, що можуть бути віднесені до вітамінів. Розрізняють водорозчинні вітаміни (аскорбінова кислота – вітамін С), вітаміни групи В, фолацин (фолієва кислота), пантотенова кислота, біотин, вітаміни жиророзчинні (А, Д, Е, К).


Крім того, є ряд біологічно активних речовин, які мають вітаміноподібну дію: біофлавоноіди, інозит, ліпоєва кислота та інші. Існують також з’єднання, що в організмі можуть перетворюватись у вітаміни. Наприклад, каротини, з яких утворюється вітамін А (ретинол); деякі стерини – попередники вітаміну Д.

Самі вітаміни в обміні речовин в організмі не беруть участі, але вони є активними центрами ферментів. Пов’язані з різними вітамінами, ферменти беруть участь у реалізації обміну речовин, енергетичному обміні (тіамін та рибофламін), біосинтезі й перетворенні амінокислот (вітаміни В-6, В-12), жирних кислот (пантотенова кислота), синтезі нуклеїнових кислот (фолацин), утворенні багатьох фізіологічно важливих з’єднань тощо. Так, вітамін А тісно пов’язаний з функцією зору, бере участь у обміні ліпідів; вітамін К – в процесі зсідання крові; вітамін Е – відповідальний за процеси «дихання» клітин; вітамін Д – пов’язаний з процесами кісткоутворення.

Відомо, що велика нестача в організмі вітамінів (авітаміноз) спричиняє розвиток різних захворювань. Але розлади у стані здоров’я виникають навіть при незначному дефіциті якогось із вітамінів – це гіповітамінози, а якщо організму бракує ряду вітамінів – полі-гіповітамінози (вони спостерігаються найчастіше). Ознаки гіповітамінозу такі: загальне погіршення стану здоров’я, втомлюваність, розлад сну, головні болі, погіршення пам’яті, пониження уваги, подразливість, збудливість. Можливі прояви симптомів авітамінозу: кровоточивість ясен, крихкість капілярів (легко виникають синці), сухість, шолудіння, гнійничкові захворювання шкіри. Діти з гіповітамінозами частіше слабують на гострі респіраторні інфекції, хворіють тривало з рецидивами.

Нажаль, на Україні гіповітамінози досить поширене явище. Причиною недостачі вітамінів у дитячому організмі є неправильне складання раціону харчування, не вживання в їжу потрібних продуктів. Якщо малята не отримують достатньої кількості білків, у них проявляється дефіцит аскорбінової кислоти. На це впливає і вживання в їжу в достатній кількості жирів, вуглеводів, мікроелементів (заліза, кальцію, цинку).

Для того, щоб дитина була забезпечена вітамінами, її раціон має бути різноманітним: включати в себе продукти тваринного та рослинного походження. Одноманітне харчування, навіть повноцінне, зрештою спричинить гіповітаміноз. Наприклад, відомо, коли давати тільки молочні продукти – це може привести до анемії.

Достатнє надходження вітамінів не тільки зміцнює загальний стан здоров’я, а й підвищує опірність організму впливу несприятливих екологічних факторів, понижує нервово-емоційне напруження. Наприклад, вітамін С запобігає утворенню в організмі речовин, що мають канцерогенну дію, є профілактикою розвитку атеросклерозу, хвороб серця. Вітаміни групи В відіграють захисну роль стосовно впливу миш’яку і важких металів.

Треба пам’ятати, що дотримання оптимального раціону може повною мірною забезпечити дитячий організм вітамінами і  в осінньо-зимовий період. При зберіганні овочів і фруктів вміст вітамінів помітно зменшується. Втрачаються вітаміни і під час варіння продуктів рослинного походження, зберігання їх в очищеному вигляді, при тепловій обробці, консервуванні. Тому в осінньо-зимовий період для дітей корисний профілактичний прийом полівітамінних препаратів «Ундевіт» або «Гексавіт». Дітям від 3 до 6 років рекомендовано давати 1 драже, через день. Це можна робити і вдома, порадившись з лікарем.

ШІСТЬ   ПРИНЦИПІВ   ХАРЧУВАННЯ

   Так само, як і рухова активність, загартувальні про­цедури, харчування дитини — невід'ємний чинник міц­ного здоров'я, про що треба дбати всім батькам, особ­ливо влітку. Оздоровчі заходи націлені на те, щоб у дитини збільшилась маса тіла, але не за рахунок жи­рових відкладень, а — росту і розвитку м’язових тка­нин. Щоб досягти бажаного ефекту, годувати дитину треба з урахуванням кількох принципів.

   Перший — різноманітність харчування. Щоб дити­на отримувала необхідні для життя и розвитку речови­ни, до її раціону належить включати молоко та молоч­ні продукти, городину та садовину, хлібобулочні та кру­п'яні вироби, білки тваринного походження. Не така важлива кількість їжі, як розподіл її за основними гру­пами. Основу раціону мають становити продукти з ці­лого зерна (мюслі, вівсяні пластівці, гречка, хлібобу­лочні вироби з цільного зерна тощо). Друге за важли­вістю місце посідають овочі та фрукти. На третьому місці — молочні продукти та носії білка. Вершиною цієї сво­єрідної піраміди є жири, цукор, конд­вироби.

 Другий принцип — натуральність харчування. Прак­тична його реалізація полягає в тому, що до раціону дитини вводять максимум свіжих продуктів у сирому вигляді або після мінімальної термічної обробки. Тут ми пропонуємо:

пити натуральне непастеризоване молоко, самим робити з нього морозиво, йогурти, сир;

готувати м'ясні страви лише з натурального (не кон­сервованого) м'яса. Мінімізувати в раціоні дитини ков­басні вироби;

не споживати консервованих продуктів;

не споживати комерційного білого хліба, обмежи­ти використання в їжу здоби;

під час приготування страв використовувати тільки нерафіновані олії;

остерігатися від вживання сирих яєць, оскільки бі­лок сприяє розвиткові біотипової недостатності, а вжи­вання комерційних яєць може спричинитися до захво­рювання на сальмонельоз;

надавати перевагу вживанню свіжих фруктів та ягід перед комерційними соками та напоями.

Найголовнішою проблемою організації харчування дитини є стимуляція апетиту (третій принцип).

Тут можу порадити:

зменшити у стравах вміст жиру, оскільки жир приг­нічує секрецію шлункового соку;

не давати дитині пити під час їжі, бо зайва рідина, розбавляє шлунковий сік, через що їжа довше затри­мується в шлунку;

між основними прийомами їжі дозволяти дитині вживати тільки свіжі овочі та фрукти, натуральні свіжі соки, компоти. Це стимулює шлункову секрецію, підвищує апетит;

по змозі годувати дитину на свіжому повітрі. Чудо­вим стимулом апетиту є обід на березі річки, в лісі біля вогнища.                                                   

Основні прийоми їжі доцільно завершувати де­сертом (четвертий принцип), щоб маля отримувало психофізичне задоволення від їжі. Десерт має містити два інгредієнти: легкозасвоювані вуглеводи та амінокислоту триптофан. У взаємодії з вуглеводами триптофан з крові проникає у мозок, де з нього синтезується серотонін, який поліпшує контакт між нервовими клітинами. Це стимулює настрій, закріплює позитивний рефлекс на їжу. На десерт можна порекомендувати коктейлі на основі сухого мо­лока, яєчного порошку з додаванням цукру, свіжих фруктів, горіхів, порошку какао.           

Кондитерські вироби з чистим шоколадом не можна використовувати на десерт. Шоколад містить щавлеву кислоту, що перешкоджає всмоктуванню мінераль­них речовин. Окрім того, шоколад має сильні алергенні властивості. Дітям рекомендую тільки молоч­ний шоколад, можна з горіховими наповнювачами.

Влітку, коли дитина багато рухається на свіжому по­вітрі, вона частенько не може діждатися обіду, прося­чи в мами щось перекусити. Не варто їй відмовляти, але треба продумати такі проміжкові харчування. По-перше, воно не повинно бути ситним (за обсягом та енергоємністю), по-друге — не притлумлювати, а сти­мулювати апетит. Тому найкраще запропонувати йо­гурт (вітчизняного виробництва) або кисляк з фрукта­ми чи ягодами, свіжі фрукти та ягоди або сік із них, Можна також дати дитині гарячий бутерброд з тертим твердим сиром та овочами; сухофрукти з горіхами.

Багатьох цікавить, чи можна включати до раціону дитини продукти з консервантами, хімічними барвни­ками. Не варто, не раджу. Тим паче влітку, коли вдос­таль натуральних продуктів. Не використовуйте овочі і фрукти, які оброблялись отрутохімікатами, дезінфікувалися, покривалися шаром воску (як завезена комер­ційна продукція), Вирощені в умовах рідної природи фрукти — найкращий засіб «косметики організму» ди­тини зсередини, бо сприяють виведенню основних ток­синів: важких металів радіонуклідів тощо.

У літній період належить потурбуватися і про те, щоб відрегулювати роботу кишечнику, — це п’ятий принцип. За оптимальної роботи кишечник спорожнюється у строго визначений час, пригнічується активність гнильної мікрофлори. Для цього необхідно вклю­чати в   раціон страви з харчовими волокнами (овочі, фрукти, цільне зерно) та кисломолочні продукти.

А підсумок усього цього дуже простий — здоров'я дитини ґрунтується на натуральній грубій їжі, а не на екзотичних продуктах і стравах.

Якщо дитина має зайву вагу за рахунок жирових відкладень, корекцію ваги належить проводити вчас­но  шостий принцип. Серед багатьох дієт найефек­тивніша білково-овочева, яка дозволяє знизити кало­рійність раціону, але підвищує його біологічну цінність. В раціоні різко знижують вміст жирів, простих вугле­водів (цукор, кондвироби), всі види виробів з тіста (бул­ки, макарони), а також картоплі, круп (окрім вівсяної та гречки) й дуже солодких фруктів.



 


 

Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2018